Het engeltje op mijn schouder

Woorden schieten tekort. Boos, verdrietig, agressief, teleurgesteld, vol frustratie, vol ongeloof, vol woede, vol onbegrip, vol onmacht, verbijsterd, verrast zijn de woorden die mijn gevoel enigszins kunnen omschrijven.

Dat Mathijsen een zwakke verdediger is, is geen geheim, maar waarom Van Basten hem toch opstelt, is me echt een raadsel. Mathijsen heeft al zovaak laten zien dat hij, zeker op dit moment, het niveau niet aankan. Of we Willem van Hanegem moeten geloven, die stelt dat vorm niet bestaat, weet ik niet, maar indien het wel bestaat dan heeft Mathijsen het nu blijkbaar niet. Hij komt constant te laat. Tegen Frankrijk kon je het goed zien, Henry, Govou en Ribery kregen volop kansen door het slechte dekken van Mathijsen. Tegen Italië zag je er niks van, omdat Luca Toni dit EK als een koekenbakker speelt. Die weddenschap die hij met Miroslav Klose heeft, wie tijdens dit toernooi de meeste goals zal scoren, zal ie ongetwijfeld verliezen. Althans, bij dit EK is niets zeker; tot nu toe is elke groepswinnaar eruit gekegeld door de nummers twee.

In de tweede helft werd Boulahrouz gewisseld voor Heitinga. Ik klaag niet graag over Ajacieden, of in dit geval een ex-Ajacied, in Oranje, maar Heitinga stond een aantal keren toch flink te schutteren door aan de verkeerde kant te dekken, te laat in te stappen of wat dan ook. Ik hoop voor hem dat ie het beter zal doen bij Atletico Madrid, want anders wordt het een jaartje zitvlees kweken voor hem, want het zag er echt niet goed uit. Die overtreding die hij in het strafschopgebied maakte op Zhirkov, is wat mij betreft gewoon een penalty. Heitinga haakt Zhirkovs linkervoet, waardoor hij ten val komt. Penalty.

Sowieso werd er door het gehele team slecht verdedigd. Bij de eerste goal laat Mathijsen Pavlyuchenko voor hem komen, waarna hij de bal simpel kan intikken, al begint verdedigen al veel eerder dan het intikken zelf. De voorzet had ook nooit gegeven mogen worden. Bij de tweede goal van Rusland, lopen een aantal speler te slapen, Van der Vaart speelde op de positie waarbij hij Torbinsky in de gaten moest houden, dus het is een dekkingsfout van Van der Vaart, die Torbinsky helemaal niet zag, aangezien hij met z’n rug naar die Rus toe stond. Ook wel een fout van Van Bronckhorst, die Torbinsky aan zag lopen, en blijkbaar niks zei. Gio had zijn eigen mannetje nog in zijn rug, dus het is begrijpelijk dat hij niet naar Torbinky liep. Bij de derde goal, zakte mijn kaak tot aan mijn knieën van ongeloof. Knap schot van Arshavin, tussen de benen door van Van der Sar door het toucheren van de bal van André Ooijer. Nederland verdedigde als een stel 65-plussers. André “Ik-dek-liever-op-10-meter-afstand” Ooijer, Joris “Loop-maar-rustig-in-mijn-rug-weg-want-ik-let-toch-niet-op” Mathijsen, Johnny “Liever-de-man-raken-dan-de-bal” Heitinga speelden ernstig belabberd. De rest ook, maar ik heb geen zin om voor iedereen een nickname te verzinnen.

Giovanni van Bronckhorst deed juist wat niet zijn specialiteit is, verdedigen. Ik zag hem veel te weinig opkomen, en juist Boulahrouz, die veel minder een voetballende back, maar meer een mandekker is, vaak opkomen. Op een gegeven moment leek Boulahrouz als rechtsbuiten te spelen, zo diep stond hij. Waarom?

Zonder Van der Sar zou Nederland al veel eerder eruit liggen. Hij staat al jaren geweldig te keepen. In principe is Van der Sar genaaid door de verdediging voor hem. Dit EK is het laatste toernooi dat Van der Sar zal spelen voor het Nederlands elftal. Na dit EK zullen Maarten Stekelenburg en Piet Velthuizen strijden om de positie in de goal. Als dat maar goed gaat.

Dan het middenveld. Het middenveld werd elke keer over geslagen door de verdedigers. Direct werden lange ballen gehanteerd in de hoop dat een lange Rus de bal in de voeten van één van de middenvelders zou koppen. Ruud heeft volgens mij iets van drie kopduels gewonnen, dus het lijkt me logischer om te hopen op een mislukte kopbal van een Rus. Wat me ook stoorde, de lange ballen werden verstuurd door spelers die het eigenlijk niet zo goed kunnen. Een paar lange ballen van Mathijsen en Ooijer zag ik prachtig verdwijnen in het bezit van de Russen.

Onbegrijpelijk Haribo waarom Van Basten Engelaar opstelt. Orlando Engelaar is een fysiek sterke speler van 197 centimeter, die wonder boven wonder niet aanvallend kan koppen maar wel een leuke pass in zijn linker heeft. Zijn grootste probleem is naar mijn idee dat hij teveel tijd nodig heeft als hij de bal krijgt. In principe moet je al weten waar je de bal naartoe wilt passen voordat je de bal krijgt. Als de tegenstander weet dat jij voor de opbouw moet zorgen, zal zij zich daarop instellen. Als je volop druk zet op Engelaar, zal hij geen goede passes kunnen versturen. Ongeschikt voor deze wedstrijd, lijkt me zo. Sowieso is Engelaar al sinds de wedstrijd tegen Frankrijk slecht bezig. Hoezo zou je er nu nog op gokken dat ie nu ineens wel goed zou spelen? Drie keer scheepsrecht? Onzin.

Een ander kritiekpunt, bij balbezit om het 16-metergebied werden er bijna elke keer verkeerde loopacties gemaakt. Middenvelders liepen diep wanneer ze dat juist niet moesten doen. Spelers als Sneijder en Van der Vaart zouden naar mijn mening nooit dieper moeten staan dan Van Nistelrooy, omdat die twee een heerlijk afstandsschot hebben. Toch liep iedereen direct diep. Ook zag je vaak dat sommige spelers niet wegliepen om ruimte te maken voor de ander. Althans, dat gebeurde te weinig. Ik zag het Van Persie een aantal keer niet goed doen.

Toen Nederland een paar maanden geleden overschakelde naar een 4-5-1 formatie, verwachtte iedereen dat er gedomineerd zou worden op het middenveld. Waar was die dominantie? Niet gezien. Niet voor niets heb je zoveel middenvelders, toch? De middenvelders stonden veel te diep bij de opbouw. Er werd ook veel te weinig bewogen op het middenveld waardoor er geen afspeelmogelijkheden waren. Hierdoor waren de lange ballen eigenlijk wel te verklaren. Volgens mij was dit de tactiek van Van Basten, aangezien het simpel aan te geven is dat de middenvelders wat dichter op de verdediging moeten spelen. Even het bekende fuuuuut-geluid maken met je vingers en wat lucht, wat zwaaien met de armen en klaar is Kees.

Ik miste de bekende driehoekjes. Tegen Frankrijk werd het prachtig op de mat gebracht, in de 18e minuut uit mijn hoofd. One-touch voetbal in combinatie met de driehoekjes uit het boekje, mooier voetbal is er niet. Driehoekjes kun je alleen vormen als de drie betreffende spelers goed lopen. Niet alleen de ontvangers moeten goed lopen, maar de verstuurder moet ook ruimte voor zichzelf maken om de bal te versturen. Dit werd dus elke keer niet gedaan, wat resulteerde in.. Tja, niks. Breedtepasses waar je geen drol aan hebt. Daarnaast lag het tempo superlaag, veel te laag als je daadwerkelijk kans wilt maken op het Europees Kampioenschap. Tegen Italië en Frankrijk speelde Nederland nog zo mooi combinatievoetbal. Tegen Rusland was het om te huilen.

Door al deze factoren was het eigenlijk niet geheel vreemd dat de eerste echte kans pas uit een vrije trap kwam (pas in de 29e minuut!), die Van der Vaart fraai voor het doel langs krulde, in de hoop dat Van Nistelrooy hem op z’n Van Nistelrooys kan binnentikken, wat hij overigens bij de enige Nederlandse goal wel goed deed. Hij heeft dit toernooi twee keer gescoord en beiden waren het typische Van Nistelrooy-goals.

Oh, nu ik het toch over hem heb, laat ik nu maar even klagen over meneer Rutgerus Johannes Martinus Van Nistelrooy. Ruud kon vandaag geen ballen vasthouden, Ruud kon geen ballen aannemen, Ruud kon geen ballen intikken als ie ze niet krijgt van de middenvelders, Ruud stond op een eiland. Kortom, geen al te beste wedstrijd. Raakte hij überhaupt wel een bal goed eigenlijk? Maar goed, elke speler van het Nederlands elftal speelde als een natte krant, behalve Van der Sar. Wel verrassend dat Van der Vaart en De Jong deze wedstrijd respectievelijk 15 en 14 kilometer hebben gelopen.

Van Basten geeft als argument dat het Nederlands elftal er tijdens de verlenging door heen zat. Begrijpelijk, als je zoveel loopt als Van der Vaart en De Jong, maar wat doe je dan vanaf het eerste fluitsignaal tot die 90e minuut? Juist dan moet je het spel maken, juist dan moet je de goals scoren, juist dan moet je er voor zorgen dat je van je tegenstander wint. Niet tijdens de verlenging, want dan heb je inderdaad kans op tegengoals.

Om nu enkel te klagen over het spel wat het Nederlands elftal op de mat heeft gebracht, is wat flauw. Laat ik maar wat veren in een bepaalde plek steken, waar de zon niet schijnt, van een bepaald persoon, die ervoor heeft gezorgd dat Rusland nu door is. Jawel, meneer Hiddink. Wat een vakman. Met Nederland werd de halve finale behaald van WK 98 in Frankrijk, waarna Nederland met penalty’s werd uitgeschakeld door Brazilië, met Zuid-Korea werd de halve finale behaald op het WK 2002 van Japan/Zuid-Korea, met Australië werd er ook redelijk goed gepresteerd op het WK 2006 van Duitsland en nu met Rusland staat ie zomaar in de halve finale van een EK. Wat een held.

Even een aparte alinea over de beste Rus, Andrei Arshavin. Wat een held. Ongelooflijk dat die gozer nog steeds niet is weggekocht door een rijke Europese (sub)topclub. Hij is al 27 jaar oud! Er zijn wel gesprekken gaande met Manchester City en Newcastle United, maar Arshavin is zó goed, dat ie wel wat beters kan krijgen, lijkt me zo. Met zijn onnavolgbare dribbels en ongelooflijke versnelling, kan hij elke verdediging met prutverdedigers stuk spelen. Totaal verdiend is hij man van de wedstrijd geworden. Onbegrijpelijk van Van Basten om geen mannetjesputter op Arshavin te zetten. Ik had het voor de wedstrijd al voorspeld dat hij gevaarlijk zou zijn. Van deze selectie is Boulahrouz de beste mandekker, dus ik zou Boulahrouz opofferen om alleen Arshavin uit de wedstrijd te halen. Omdat dit niet gebeurd is, kon hij vrijuit dribbelen, waardoor Rusland vele kansen kreeg. Hij was betrokken bij zowel de tweede als de derde goal. Arshavin, geweldenaar.

Ik was er al (soort van) bang voor dat Nederland tegen Rusland zou moeten spelen. Ik hoopte daarom ook dat Zweden van Rusland zou winnen, zodat Zweden de tegenstander zou worden van Nederland in de kwartfinale. Toen ik de wedstrijd Rusland – Zweden zag, werd ik een tikje ongerust voor de wedstrijd in de kwartfinale, maar desalniettemin nog goede hoop dat Nederland de wedstrijd zou winnen. Sterker nog, ik had er volle vertrouwen in dat Nederland zou winnen. Ik dacht dat Nederland niet zo zou spelen als Zweden, Zweden gaf Rusland alle ruimte om te voetballen. De eindstand had zo 5-0 kunnen zijn. Dit geldt ook voor Nederland – Rusland, gezien al die kansen. Ik had bijna gewed dat ik mijn sok zou opeten als Nederland zou verliezen, maar het engeltje op mijn schouder heeft mij ervan behoed. Laten we hopen van Bertje van Marwijk ook zo’n engeltje heeft, want die van mij krijgt ie niet.

One thought on “Het engeltje op mijn schouder

  1. DUDE!! Ga je ook nog wat publiceren over wat je allemaal meemaakt in China. Voetbal mie no likey!

    Doei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.