Appartement gevonden!

Poosje geleden dat ik voor het laatst heb geblogd. Bij dezen bied ik mijn excuses aan aan al mijn fans. ^_^

Appartement
Na een aantal appartementen te hebben bezocht, hebben wij dan eindelijk een geschikte appartement gevonden. Niet te klein, niet te donker, niet te ver van school, in de buurt van de stad en midden in buurt met winkels (supermarkt, laundry, kapper, etc). Hoera, hoera, hoera. En het is helemaal dankzij Vivien a.k.a. Wu laoshi. Als ik ooit de 25% van haar niveau van Mandarijn beheers, ben ik al ongelooflijk blij. Zonder haar zouden we nu nog steeds in het hotel wonen, of misschien zelfs ergens in de goot. Nogmaals fei chang gan xie!

Ik kan wel een heel lulverhaal typen over hoe ons appartement eruit ziet, echter zeggen afbeeldingen meer dan woorden, dus…


Voorkant van het flatgebouw. Wij zitten op de 12e verdieping.


Mijn kamer zoals ie was toen we ‘t bezochten.


Even shoppen bij Carrefour: matras, kussen, deken, overtrek, lamp en nog wat kleine dingetjes (hangers van â‚Ŧ0,07 ps).


Ik kan nog steeds mijn bed niet opmaken. ;(


Foto van de andere kant.


Woonkamer 1


Woonkamer 2


Woonkamer 3


Woonkamer 4


Woonkamer 5

Voor de liefhebbers, een filmpje: klik hier

Om mijn, en misschien ook wel jullie, euforie wat te temperen, kan ik ook wel wat kritiekpunten aankaarten. De badkamer is erg ongelukkig ingedeeld. De toilet staat 10 centimeter verwijderd van het doucheputje, terwijl de wasmachine aan de andere kant in de weg staat. De bedenker van deze indeling is vast een lui iemand: al poepend douchen en tegelijkertijd kleren wassen. Er is eigenlijk zat ruimte, maar het is gewoon slecht ingedeeld. Aanpassen kan niet, want een wc-pot ga je niet zomaar even verplaatsen. De wasmachine is reeds naar voren geschoven. Die staat nog steeds in de weg, maar in mindere mate. Een ander punt is dat ik wel drie stopcontacten in mijn kamer heb, echter zijn twee niet bruikbaar aangezien ze achter mijn bed zijn verstopt. Wat heb ik er dan aan?

Wat opvalt
Bijna alle winkels hebben twee keer zoveel werknemers dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Het zit vaak bomvol met mensen bij bijv makelaarskantoren en het zijn dan vaak louter werknemers. Bij telefoonzaken is het niet anders. Zodra je de winkel instapt volgt een werknemer je alsof je ‘honing aan je reet’ hebt. Als je dan iets simpels vraagt, zoals: “xiaojie, zhe ge dianhua, duoshao qian?” (mejuffrouw, hoe duur is deze telefoon?), dan komen direct twee anderen eraan gestormd om ‘rugdekking’ te verlenen. Dit is niet eens het ergste van het verhaaltje: ik weet meer van telefoons dan die werknemers, terwijl ik me niet echt verdiept heb in telefoons. Als verkoper moet je gewoon weten wat je producten kunnen en wat de voordelen zijn van de ene telefoon ten opzichte van de andere telefoons. Slecht hoor.

Een uitzondering op de regel is Bank of China (Zhongguo Yinhang). Daar werken slechts twee mensen bij de balie, plus een bewaker, wat me direct brengt op het volgende punt: alle grotere winkels hebben bewakers en volgens mij is de gemiddelde leeftijd van die bewakers rond de 18 jaar. Ook in ons flatgebouw loopt een bewaker en naar mijn inschatting is ie drie jaar jonger dan ik. Die gasten zijn pas net zinderlijk (ik ook, maar ik ben geen bewaker) en dan gaan ze ons flatbewoners beschermen. Nja, ik weet niet door wie ze serieus worden genomen, maar iig niet door mij. Even een afbeelding om te laten zien hoe goed die gasten bezig zijn. Dit is een bewaker bij ÊÊn van de grootste Bank of China gebouwen van Beijing. Ja, dat zie je goed: die gozer staat rustig een soapje te volgen.

Dan komen we bij het volgende punt, iets van 15 van de 50 zenders die wij kunnen ontvangen zenden bijna alleen maar soaps uit. Dat is blijkbaar hip in China.

Hier in China zie je veel elektrische brommers met een ingebouwde hometrainer. Het lijkt alsof je eerst een kilometer moet fietsen voordat ie start. Althans, je ziet al die Chinezen knetterhard trappen terwijl dat ding een motor heeft. Nieuw kosten ze ongeveer 1200 yuan (ongeveer 120 euro). Dat wordt even sparen. Anders een tweede handsje, want elke dag de taxi nemen zie ik ook weer niet zitten. Voor de wiskundigen onder ons zal ik wel even een formule opstellen: 10+((K-3)*2). Het starttarief is 10 yuan waarbij de eerste drie kilometer gratis zijn en vanaf dan is het twee yuan per kilometer. Dat betekent dat ik elke dag zo’n 30 yuan (â‚Ŧ3) kwijt ben aan taxikosten heen en terug. Dan koop ik er liever vijf hamburgers voor bij de McD, even duur. 🙂

De meeste taxichauffeurs hebben een ernstig tongrol accent, waardoor je ze nooit verstaat. Als je zegt dat je niet verstaat (wo bu mingbai), dan herhalen ze op hetzelfde tempo wat ze eerder zeiden. Ook slikken ze de helft van de woorden in. Bijvoorbeeld Pingleyuan wordt Pinglerrr, Houxiandaicheng wordt Houxiandatj, etc. Beetje crappy voorbeelden, want als je de woorden vergelijkt, lijken ze best op elkaar, maar in het eggie is het toch echt anders. Het werkt dus voor geen drol. Zij verstaan mij niet, ik versta hen niet. Top.

Tips
Haal ergens een plattegrond van Beijing vandaan en bestudeer het goed voordat je een taxi instapt. Taxichauffeurs merken direct of je de buurt kent of niet. Als ze dus merken dat je de buurt niet kent, rijden ze volop rondjes waardoor ze extra kilometers scoren. Zorg er ook voor dat je aan de goede kant van de weg instapt. Een u-bocht maken ze zelden, dus dan rijden ze gewoon een heel rondje door de stad om om te keren. Vieze mannetjes wel, maar ja, het leven als taxichauffeur in Beijing is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Ergens moet je er begrip voor hebben, al heb ik ‘t niet. Schurken zijn het!

Tenslotte
Ik heb nog een zooi foto’s gemaakt. Klik hier.

Laat een berichtje achter. Het is nog steeds gratis!

18 thoughts on “Appartement gevonden!

 1. het is een poosje geleden dat je hebt geblogd ? en geflashed ? maar ik zie deze keer geen foto’s alleen vierkantjes en een kruisje in het midden.
  later

 2. Tjinnoeess!!

  Zo eindelijk gesetteld?? En kan je je al een beetje aarden in Bejing?? Is het zoals je had verwacht??
  Ik heb je video gezien, Leuk appartementje!!
  Maar ben je bang om te praten op de video’s van je?? Geef ons een tourguide nohh, ye mus taki tohh 😛

  Ok tang boeng! K check je laturr!

 3. Nu snap ik waarom jullie dit appartement hebben gekozen jullie verwachten zeker Paris Hilton. De huur van 1000,00 euro per maand is niet niks. Ik hoop dat jullie met goede cijfers terugkomen.

 4. Cruijff keert terug bij Ajax, bestuur vertrekt
  Johan Cruijff heeft de daad bij het woord gevoegd. De legendarische nummer 14 keert terug bij zijn jeugdliefde. De clubicoon gaat “vorm geven aan het voetbaltechnisch beleid van Ajax”, zoals de Amsterdamse club rond middernacht bekendmaakte. Het bestuur onder leiding van voorzitter John Jaakke treedt uiterlijk aan het einde van het seizoen af.

 5. hey marco!
  nogmaals, graag gedaan!=) bu keqi!
  en gaan we morgen nog naar tian an men?=P
  gr,viv

 6. hmmmm…wat betekent:
  tian an men??????????????
  ik zou ook graag mee willen… lol…!!

 7. een fantastisch hokje hebben jullie gekozen…
  het ziet er netjes en fris uit…
  als ik tjauwmin zo zie met de AH KARRETJES
  dan vrees ik dat jullie in china willen blijven..of niet soms????

 8. Hey Marco,

  Hoop verhalen heb je ;). Je appartement ziet er netjes uit. Veel plezier in China.

  Gr Niels

 9. FUCKING AWESOE appartment dude!
  Ziet er goed uit!

  Veel plezier nog verder!
  Volgende bericht moet over het uitgaan gaan :p

  HAVE FUN!

  Gr.

 10. Ik sluit me aan bij de rest: ‘t appartement ziet er goed uit. 🙂 Ben vooral benieuwd waar die deur links achterin de huiskamer naartoe leidt… :p Hehehe.

 11. Net appartement Tjin!

  Veel plezier daar nog.

  Laat.

 12. wat doen 2 heren met een appartement met 5 woonkamers…en 2 slaapkamers…of zie ik het verkeerd.?hahah terya… ik ook..!!

 13. hahhahaa…ik snap die joke van de 5 woonkamers ..
  nu ik die kamers opnieuw bewonder.. dom van me he????? pfff…

 14. Valt wel op dat bij alle foto’s van je kamer de gordijnen dicht zijn. Ben je weer eens bang voor de grote boze wereld? ^^

 15. Agnes Woen-A-Lien

  Hoi Marco,

  wat een boeiend verslag. Mijn complimenten.
  En wat een prachtig appartement. Ben wel trots op jullie, hoor.
  De pics en de films zijn hartstikke mooi.
  Vooral jouw rondleiding met de camera vind ik fantastisch, kan ik eindelijk de keuken en de badkamer (wat je veelvuldig over schreef) zien.
  Veel succes met alles en genietze, maar met mate..!
  vooral het lekker eten. Als je maar niet als een SUMO terugkomt! Mijn advies? Neem liever de trap ipv de lift! Naar de 12e verdieping? Tja, moet kunnen toch? Hihihi..
  Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

  Liefs en de groeten van
  tante Agnes & oom Peter

 16. Hey man, sup met jou daar? Zo te zien (en Horen) Bevalt het je enigzins wel. Dat filmpje was best grappig om te zien. Geeft het appartement wat completer weer. Het appartement ziet er redelijk ok uit ook (Y).

  Good luck verder daar, en kom op met je volgende blog 🙂

  Peace (Y)

 17. OPSPORING VERZOCHT:
  ene tjauwmin en tjauwvan alias tjinnoes
  sedert 21 -2-2008 geen telefonisch contact meer
  mogelijk..waar zijn jullie?
  mongolie???????????….xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.