Verdedigen met CTRL+Z

Het was vandaag een mooie dag: Ajax wint van concurrent c.q. quasi-rivaal AZ en Feyenoord verliest van PSV. Nou ja, het maakt eigenlijk niet uit van wie Feyenoord nou verliest, als ze maar verliezen. Hetzelfde geldt voor Ajax, maar dan andersom, het maakt niet uit van wie ze winnen, als ze maar winnen, maar da’s logisch, om maar even een Cruyffiaanse uitspraak erbij te halen. Het enige waar ik vandaag over kan bitchen is dat er bij Ajax nog steeds te nonchalant wordt verdedigd, zelfs mét routinier Japie Stam in de basis. Alsof ze op CTRL+Z (voor de digibeten: CTRL+Z is de sneltoets voor ‘Ongedaan maken’ op de computer) kunnen drukken als ze een fout hebben gemaakt. PSV heeft 12 goals voor, 0 goals tegen. Ajax 18 voor, 6 tegen. Nul tegengoals hebben kan dus best. Misschien is nul tegengoals een beetje teveel gevraagd, maar alle zes tegengoals van Ajax waren persoonlijke fouten van Ajacieden.

* Graafschap: De Groot komt voor Stam en tikt binnen. 8-1
* Heerenveen: Stam prutst, Sulejmani schiet. 4-1
* Groningen: Marcus Berg kopt twee keer gemakkelijk binnen door fouten van Vermaelen (of Maduro?) en Stam.
* AZ: Augustien troeft Emanuelson kinderlijk eenvoudig af (Emanuelson wordt geduwd, maar hij gaat veel te gemakkelijk liggen), Augustien geeft een hakballetje aan De Zeeuw, die de bal het doel in rost. 1-2. Medunjanin neemt een vrije trap voordat de muur goed staat, niemand houdt er rekening mee dat de vrije trap snel genomen zou kunnen worden (Lille – Manchester United?), Dembele krijgt de bal van Stekelenburg, die er overigens ook niet veel aan kon doen dat de bal richting Dembele wordt gebokst, en Dembele scoort, niemand die Dembele in de gaten houdt. 2-3.

Nu kun je zeggen: “Wat zeik je nou? Ajax heeft bij al die wedstrijden toch punten gepakt?” Nou, stel dat dit vaker gebeurt en stel dat Suarez en Huntelaar een off-day hebben, wat dan? Dan zul je, zoals PSV, op je verdediging moeten vertrouwen en hopen dat één van je middenvelders minimaal 1 goal maakt. Niets slechts over PSV, want je moet gewoon respect hebben voor die 12-0 verhouding, maar zo spelen ze wel als het niet anders kan.

Emanuelson heeft al vaker bewezen dat hij geen echte back is. Misschien doet ie het bewust, om een signaal te geven dat ie liever op linkshalf speelt, maar dat zal wel niet. Emanuelson is een talentvolle speler, die te vaak te frivool speelt. Je kunt zeggen dat ie nog jong is en dat ie nu nog fouten mag maken, maar voetbal is nou eenmaal ‘vercommercialiseerd’. Het spelletje gaat tegenwoordig om veel centjes. Er is geen ruimte om fouten te maken. Misschien zou Ajax toch een linksback moeten halen, waardoor Emanuelson door kan schuiven naar het middenveld. Het komt te vaak voor dat er goals worden gescoord vanaf de flank waar Emanuelson verantwoordelijk voor is.

In de derde alinea valt op dat Stam vaak voorkomt in het rijtje prutsers. Stam is alweer 36 jaartjes oud en is dus niet meer de jongste. Mag je dan stellen dat hij ook fouten mag maken, evenals het jonkie Emanuelson? Jaap Stam is gekomen voor de routine. Hij krijgt niet voor niets bakken met geld aan salaris. Natuurlijk doet Stam het niet bewust, maar het is wel iets voor Ten Cate om goed over na te denken. Stam is nog steeds een beest, maar hij maakt nog steeds foutjes, waardoor hij nu al (mede)verantwoordelijk is voor 50% van alle tegengoals tot nu toe. Is Stam nog wel goed genoeg (vooral fysiek goed genoeg) voor dit niveau?

Stekelenburg is na vijf jaar in het eerste bij Ajax uitgegroeid tot een keeper die punten pakt voor zijn team. Als hij tot het eind van dit seizoen nog steeds zo geweldig keept, dan zal ie waarschijnlijk voorgoed verlost zijn van het etiket ‘grabbelaar’. Wat mij betreft is ie nu al geen grabbelaar meer. Geweldige keeper, die op lange termijn zeker wel Edje Van der Sar zal kunnen vervangen. De reden van de goede vorm van Stekelenburg zou liggen aan de ervaring die hij nu heeft na al die jaren. Zou dat dan ook gelden voor Urby Emanuelson (die nu aan zijn derde seizoen in de basis begint)?

De tijd zal het leren. Natuurlijk is Stam nog goed genoeg voor Ajax, mits hij fit blijft. En Emanuelson is één van de meest talentvolle linkervleugelspelers van Nederland. Hij zal het heus wel redden. Ik zeg niet dat Emanuelson een slechte speler is, maar dat ie vaak slecht verdedigt, omdat verdedigen niet echt zijn ding is. Ajax zou er goed aan doen om een goede linksback te halen. Schilder, Vertonghen, Emanuelson en Vermaelen zijn nu de potentiële linksbacks, maar het zijn allen geen échte linksbacks. De laatst genoemde is een zeer goede mandekker en de drie eerstgenoemden zijn linkshalfs.

Natuurlijk is verdedigen niet het gemakkelijkste vak. Je moet 90 minuten lang geconcentreerd zijn en je moet te allen tijde in de gaten houden waar je tegenstander loopt. Dit wordt allemaal al redelijk gedaan. Op de cruciale momenten wordt er juist te slap verdedigd. Nu zijn Jaap Stam en Thomas Vermaelen voor een paar weken uitgeschakeld, dus dat betekent dat Emanuelson weer terug naar de linksback positie moet. God, laat hem aub geconcentreerd verdedigen, tnx. Door blessures van centrale verdedigers Stam en Vermaelen, krijgen grote talenten als Greg van der Wiel en Hedwiges Maduro ook weer speeltijd. Om met een Cruyffiaanse uitdrukking te eindigen: ieder nadeel hep ze voordeel.

One thought on “Verdedigen met CTRL+Z

  1. ging ajax maar weer es ownen… zodat er hier ns een positieve column geschreven kan worden 🙁 maar column klopt van alle kanten…. helaas 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.