Waarom ben ik nog Ajacied?

Zoals Terror Jaap van De Gouden Kooi zou zeggen: “Het is toch f*cking niet normaal?” Zoals ik al had verwacht, is Ajax niet door naar de Champions League. Ik had gedroomd over een 2-1 stand, maar ik wist niet voor wie: Ajax of Slavia. Omdat ik een Ajacied ben, zei ik maar dat het 2-1 voor Ajax zou worden. Het zou ook een wilde gok kunnen zijn geweest, die ik onbewust net voor het slapen gaan had gemaakt, waardoor ik over een 2-1 stand had gedroomd, maar goed. Ik wil graag geloven dat ik een gave heb, dus leave me alone.

Ajax begon de wedstrijd in een 433 formatie, in plaats van de vooraf aangekondigde 424 opstelling met Suarez als schaduwspits. Het is onbegrijpelijk dat Ten Cate de wedstrijd begon met een middenveld van Gabri, Heitinga en Delorge. Een middenveld zonder creativiteit, een middenveld zonder verrassingen, een middenveld zonder goede passes. Heitinga heeft een geweldige lange pass, maar dat heb je niet nodig in zo’n wedstrijd. Er moet kort gecombineerd worden om die Tsjechen stuk te spelen. Bij vlagen gebeurde dat en het leverde (gek genoeg?) ook een paar gevaarlijke kansen op voor Ajax. Het middenveld moet zorgen voor goede passes naar de aanvallers. Als je combinatiespel wilt spelen, dan moet je wel eerst leren passen, want het waas vandaag dramatisch. Het leek wel alsof we naar Quick Boys tegen Alphense Boys aan het kijken waren, met alle respect. Eindhoven is de lachende derde. Het schijnt dat PSV €6 miljoen extra krijgen omdat Ajax zich niet heeft geplaatst. Met dat geld kunnen ze die extra spits aantrekken, die Koeman al zo lang wilde.

Is het Ten Cates schuld dat Ajax voor de tweede keer op een rij faalt om zich te kwalificeren voor de Champions League? Deze vraag ik kan ik enkel beantwoorden met ‘ja, dûh’. Als je weet dat Urby Emanuelson keer op keer faalt op de linksback positie, waarom stel je hem dan daar opnieuw op (zeker in Europees verband)? Waarom speelde Ajax met vier verdedigers terwijl Slavia met één diepe spits speelde? Waarom stel je Jurgen Colin nog steeds op terwijl hij nog nooit een goede wedstrijd voor Ajax heeft gespeeld (bij balaanname kijkt hij eerst 3 jaar rond en tikt vervolgens breed op Stam)? Waarom stuur je Urzaiz het veld in als breekijzer als die Spaanse opa het spel alleen aan het ‘breken’ is (kon geen enkele bal goed aannemen, wint weliswaar kopduels maar kopt de bal naar de tegenstander)? Waarom laat je Rommedahl de corners nemen als ie schiet als een amateur (corners direct over de zijlijn trappen is onacceptabel!)? Waarom laat je je spelers toe om de bal onnodig naar de keeper te spelen (vertraagt het spel)? Waarom laat je Huntelaar de vrije trappen niet nemen, als hij de beste vrije trap in huis heeft, nu Sneijder ligt te zonnen in Madrid?

Nu ik het toch over Sneijder heb, ik had niet verwacht dat Ajax Wesley Sneijder zo erg zou missen. Het is ook onbegrijpelijk dat Ajax niet op zoek gaat naar een speler die op de positie van Sneijder zou kunnen spelen. Het is straks 30 augustus, wat betekent dat Ajax nog één dag heeft om iets op de transfermarkt te doen. De kans dat er nog een speler komt is nihil. Het was vandaag duidelijk dat er een schakel tussen het middenveld en de aanval miste. De enige speler die die positie zou kunnen vervullen is Kennedy Bakircioglu, maar Ten Cate ziet hem als rechtsbuiten, niet als 10.

Volgens mijn berekeningen heeft Ajax, na de transfer van Albert Luque (€2 miljoen), nog ongeveer €15,92 miljoen over. Het bestuur van Ajax wilde slechts 60% van de opbrengst van de verkopen uitgeven aan nieuwe aankopen. De totale opbrengst (van De Mul, Babel, Perez en Sneijder) was rond de €48.2 miljoen, en 60% hiervan is €28.92 miljoen euro. Het totale bedrag van de gekochte spelers (Luque, Bakircioglu, Rommedahl, Suarez, Colin, Heijblok, Urzaiz, Delorge) is rond de €13 miljoen. €28.92 miljoen – €13.0 miljoen = €15.92 miljoen. Ajax heeft dus geld zat om een goede aanvallende middenvelder te kopen. Misschien zelfs twee. Maar dan moet je ze wel eerst vinden. Andres d’Alessandro misschien?

Hoeveel ik ook klaag, veel zal er niet veranderen bij Ajax. ‘Als’ telt niet in de topsport. Ik ben nog bezig om deze teleurstelling te verwerken, maar wij moeten ook niet té dramatisch doen. Er gebeuren ergere dingen in het leven. Gisteren is Antonio Puerta overleden door zijn hartkwalen, vandaag is een Zambiaanse voetballer overleden, en zo overlijden er dagelijks nog wel meer (minder bekende) mensen. Laten we dit snel vergeten om Ajax volgende week tegen Groningen weer aan te moedigen. Ajax Amsterdam olé olé!

Maar toch, als je Ajax op deze manier ziet klunzen, prutsen en falen, dan ga je toch wel een beetje twijfelen: “Waarom ben ik nog Ajacied?” Omdat Ajax de mooiste club van de wereld is, daarom.

105 thoughts on “Waarom ben ik nog Ajacied?

 1. Dit is dus eigenlijk nu gewoon al weer een verloren seizoen. Ik denk dat ze beter ten Cate nu kunnen ontslaan en gaan bouwen aan een team voor volgend jaar (denken aan opvolgers voor bijvoorbeeld Jaap Stam, Edgar Davids en Huntelaar).

  Aan de andere kant is dat ook weer moeilijk omdat dit jaar zeker ook niet makkelijk gaat worden (ook al doen de 8-1 en 4-1 tegen de Graafschap en Heerenveen anders vermoeden). Maar als je kijkt hoe onevenwichtig de selectie van Ajax is en die vergelijkt met bijvoorbeeld Feyenoord en Psv zullen we nog heel veel moeite krijgen om ons weer voor de Champions League te plaatsen.

 2. True. Ik mis sowieso een paar aanvallende middenvelders in de selectie. Wat betreft de uitslagen tegen Heerenveen en de Graafschap. Moet je eens goed kijken hoe die doelpunten gemaakt worden. Er wordt elke keer gescoord vanuit een standaard situatie. De verdediging van de tegenstander stond elke keer te slapen. Natuurlijk dat je dan tegen dat soort clubs scoort.

  Ik vind het begrijpelijk dat de Ajacieden nu emotioneel zijn. Ik vind het onbegrijpelijk dat Van Geel geen aanvallende middenvelder heeft gehaald. Het geld is er, dus dat is geen probleem. Luque is volgens mij alleen gehaald om te bewijzen t.o.v. PSV van ‘kijk, wij zijn rijker dan jullie, boeren!’ Luque is een totaal overbodige speler. Een speler met een salaris van 2,2 miljoen ga je echt niet op de bank pleuren, dus hij zal spelen op de linkerflank. Suarez zal centraal achter Huntelaar spelen, niet als 10 maar als schaduwspits. Een 10 is een middenvelder, een schaduwspits is een aanvaller. Met andere woorden, er zal 4-2-4 gespeeld worden. Waarom? Omdat Luque gekocht is. Ik vind het dus onbegrijpelijk dat je een speler haalt om vervolgens je hele tactiek om te gooien. Ik ben het er mee eens dat je je tactiek bepaalt naar aanleiding van je spelers, maar nieuwe spelers moeten er niet voor zorgen dat je je huisstijl verandert. Dit is geen logisch beleid. Als we niet in de top 3 staan in de winterstop, dan is het puuuuuuure wanbeleid. Van Geel en Ten Cate hebben vele goede dingen gedaan, zoals GAbri, Davids, Stam, etc. Maar ook vele idiote dingen. Ze hebben de hele zomer gratis geshopt. Er is voor 13 miljoen euro geshopt en er zijn acht spelers bij gekomen, waarvan twee spelers in totaal 10 miljoen hebben gekost. Dit betekent dat de overige zes spelers 3 miljoen hebben gekost. Ik ben niet tegen gratis/goedkope spelers, maar die spelers moeten dan wel enig niveau hebben. Als je Colin, die overigens wel 300 duizend euro heeft gekost, ziet voetballen, dan denk je dat hij een vriendje van Ten Cate móet zijn. Misschien familie of iets dergelijks. Zo’n jongen kun je onmogelijk kopen(!). Dan heb ik het nog niet over welke rol hij nu vervult. Hij is in de plaats gekomen van Grygera, en dat is ronduit lachwekkend. Delorge is een leuke stofzuiger, maar voor de rest mag ie ook naar een voetbalschool of iets dergelijks. Zijn passing is beroerd, hij heeft geen vlammend schot, hij heeft geen goede dribbel, wat kan ie wel? Laat hem maar lekker op de tribune of op de bank. Misschien is ie ook familie van Ten Cate?

 3. Het is inderdaad allemaal zwaar klote !

 4. What do you mean ?

 5. Very good site. Thank you!!
  http://nislatha.247ihost.com/cinderelc7 britney spears and madonna kiss

 6. Very good site. Thank you.
  http://nislatha.247ihost.com/cry-me-ac2 how many month is britney spears pregnant

 7. Nice site. Thank you:-)
  http://lenechan.extra.hu/penis-sic3 is prehensive a base word or root word

 8. hello!
  My name is Jesy Flowers.
  I ‘m fond of flowers. From the very childhood it was my passion. This passion lately evolved into occupation as well.
  I’d like to present you the few clips on flowers.
  It`s clips like youtube:
  url
  http://triadblogs.com/?u=flowers
  url

 9. A most enchanting milieu with top draft and contents!
  http://lenechan.extra.hu/do-somet22

 10. This is one of the most artistiwake upy milieus
  http://nislatha.247ihost.com/britney-a6

 11. Hi dear people i am moldovanian musicant and I want live in Argentina and i hope to get green card
  Also I wonna find Poker

  Sorry about my English. I talk bad
  Good luck

  Click here

 12. FOUND
  chicago craigslist free roommate. Looking for female state coordinator to share a room Thursday Feb 1st through Monday night Feb 5th. I have a room reserved in my name with two double beds.
  Be in touch. Lynn in Maine

 13. Very good site. Thank you!!!
  http://teska.extra.hu/amateur-53 cicarelli daniela sex video

 14. Very good site. Thank you!!!
  http://flashga.extra.hu/puerta-a96 can allegra cause acn

 15. Very good site. Thank you!!!
  http://flashga.extra.hu/fosamax-8c fosamax and heart disease

 16. Very good site. Thank you:-)
  http://flashga.extra.hu/effexor-9d effexor information xr

 17. Nice site. Thank you:-)
  http://flashga.extra.hu/effexor-12 compare valium cocaine effexor chemically

 18. Nice site. Thanks!!!
  http://withaheart.extra.hu/gay-midg6a i want to watch paris hilton s sex tape-one night in paris

 19. Very good site. Thank you!!!
  http://withaheart.extra.hu/girlfrie6b arabian real public sex video

 20. Good site. Thank you!!
  http://withaheart.extra.hu/anal-slabe one nite in paris dvd starring paris hilton to buy

 21. Pretty nice site, wants to see much more on it!

 22. Very good site. Thank you!!
  http://myarriag.k2free.com/bunny-giaa teri polo playboy gallery

 23. All the strength of Levitra, in half the time!

  Stop spending hundreds of $$$ on a few pills, save time try ErectifixStrips to see how well it can improve your stamina, on so many levels!

  Just one strip 10 minutes before the sex, and the magicof Erectifix begins!

  Visit our website now to see price discount specials in effect, ending soon!

  erectile dysfunction drugs compared

 24. Wonderful and informative web site.I used information from that site its great.
  free porn download

 25. Looking for information and found it at this great site.

 26. MuscoMax is a muscle building supplement unlike any other that shows ground-breaking results in both women and men. The development of MuscoMax took years of research including testing, clinical studies, and refinement to give you the perfect supplement that helps improve your energy & strength. MuscoMax will enhance your performance & give you the added edge against your contenders.

  Visit FastGainMuscle.com for more info: women muscle growth

 27. You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it.

 28. moral what I was looking for,
  http://tennilles.extra.hu/fastin-d40 ionamin diet pills