Ajax faalt

Man, man, man. Wat speelde Ajax beroerd. Colin en Emanuelson vond ik erg zwak spelen. Colin speelde te vaak tikkie breed naar Stam, waarna Stam passte naar Vermaelen, en Vermaelen weer naar Emanuelson. Emanuelson gaat dan wandelen en loopt zich vast. Ook de passing van Emanuelson was om te janken. Op een gegeven moment kon niet eens meer aannemen. De wedstrijd begon zo goed met Kennedy in de hoofdrol. Heitinga beging vele onnodige overtredingen. Steeds maar met die duwtjes bij corners. Hij hielp Slavia Praag alleen maar in het zadel, door hen een kans te bieden om weer tijd te rekken.

Tactisch gezien vond ik het, voor de wedstrijd en na de uitleg van Ten Cate, slim dat hij Rommedahl op linksbuiten posteerde, omdat Heitinga centraal voor de verdediging zou spelen, waardoor Ajax zonder linkshalf kwam te spelen. Emanuelson zou die ruimte dan moeten opvullen. Aangezien Rommedahl in Engeland heeft leren verdedigen, is het slim om hem dan Emanuelson te laten helpen bij balbezit tegenstander. Na een kwartier was het wel duidelijk dat Rommedahl weinig mee hoefde te verdedigen. Is het dan niet verstandig om iedereen op hun eigen positie te posteren? Kennedy op 10, Suarez op linksbuiten, Rommedahl op rechtsbuiten. In de hele wedstrijd heb ik Kennedy nul keer op 10 zien spelen.

Ik denk juist dat hij de enige speler van de hele selectie is die op 10 uit de voeten kan. Vandaag miste ik echt een schakel tussen het middenveld en de aanval. Omdat Suarez elke keer te diep speelde, werd het op een gegeven moment gewoon 4-2-4. Ik verwijt Suarez ook niets, want hij heeft nooit op 10 gespeeld, maar Ten Cate zou het toch moeten hebben gezien. De voorzetten van Kennedy kwamen ook vaak niet aan, maar hij was wel zo ongeveer de enige die met redelijke voorzetten liep te strooien. Van de rest zag ik bar weinig. Huntelaar kreeg veel te weinig de bal omdat er geen goede voorzetten of steekpassjes werden gegeven, en Rommedahl kon weinig gebruik maken van zijn explosiviteit. Oja, om nog even wat te zeggen over Urzaiz, ik hoop dat hij nu nog niet fit is, want als dit een fitte Urzaiz is, dan mag ie wat mij betreft direct naar de tribune. Volgens mij sprint Ten Cate hem er nog uit. Zo traag en zo log. Hij kwam ook bijna niet van de grond bij kopduels. Hij is dan wel groot en sterk, maar hij heeft meer zijn handen nodig om bij de bal te komen. Ik schrijf hem nog niet af, maar dit zag er niet echt goed uit.

De wissel van Sarpong begreep ik ook helemaal niet. Wat zou Sarpong kunnen toevoegen aan de wedstrijd? Ik had eerder een wissel voor Colin of Emanuelson verwacht. Emanuelson heeft geluk dat ie de enige linksback/linkshalf is in de selectie, want vorig jaar maakte hij al een cruciale fout, waardoor Ajax werd uitgeschakeld, en dit jaar lijkt het er weer op. Hij is een goede speler, maar wordt volgens mij zenuwachtig omdat het nu echt ergens om gaat.

De uitblinkers, voor zoverre daar sprake van was, vond ik Stekelenburg, Vermaelen, Kennedy en Suarez. Stekelenburg keept al maanden geweldig. De 0-1 verwijt ik hem niet, maar onze grote vriend Urby. Of nou ja, de penalty was niet terecht gegeven, dus eigenlijk moet ik de scheids de schuld geven. Vermaelen vond ik ijzersterk naast Jaap, maar Stam maakte nog een paar foutjes in de verdediging, dus hij hoort wat mij betreft niet bij de uitblinkers. Kennedy gaf enkele bruikbare voorzetten en redelijke corners/vrije trappen. Ik pleit ervoor om elke directe vrije trap door Huntelaar te laten nemen. Vorig seizoen tegen RBC was de laatste keer dat Huntelaar een vrije trap mocht nemen. Nu Sneijder weg is, is hij wat mij betreft de beste vrije trappennemer. Suarez vond ik een vrij goed debuut maken. Hij krijgt extra creditpoints omdat ie op een positie speelde waar ie normaliter niet speelt, omdat dit zijn eerste wedstrijd is en omdat hij pas twee dagen heeft getraind. Het is oneerlijk om nu al veel van hem te verwachten. Vooral zijn one-touch passes stemden mij tevreden. Op die manier kom je pas echt door een muur van verdedigers.

Het tempo in de wedstrijd lag veel te laag. Dit kwam naar mijn idee ook door het zwakke opbouwen van de backs. Emanuelson had veel te vaak balverlies en Colin durft niet echt goed op te bouwen. Omdat er 4-2-4 werd gespeeld, waren Heitinga en Gabri de enige middenvelders. Je kunt niet van die twee spelers verwachten dat ze de schakel tussen middenveld en aanval zijn. Er hoort nog een speler tussen, Sneijder dus. Zoals ik al zei, is Kennedy de enige 10 van enig niveau die Ajax heeft.

Om nog iets liefs te zeggen over de Tsjechen, die Petr Janda vind ik wel een leuke speler. Misschien kan Ajax hem huren tegen betaling (bovenop het loon) of iets dergelijks, aangezien hij een belangrijke speler voor Slavia Praag is. Hij kan zowel op links- als rechtsbuiten. Verder was Marek Suchy een goede verdediger.

Over twee weken krijgt Ajax weer de kans om Champions League te halen. Het lijkt me logisch dat Slavia Praag nu meer dan ooit zal verdedigen. Ajax zal met minimaal 0-2 moeten winnen tegen de Tsjechen. Ajax blijft mijn club, maar ik vrees voor het ergste. Ajax heeft ├ęcht een nummer 10 nodig, dus Van Geel, schiet op. Eigenlijk vind ik het best triest om te zien dat vier van de zeven wisselspelers gewoon in Jong Ajax horen (Van der Wiel, Schilder, Sarpong en Anita). Ze zijn niet van Europees niveau. Ik ben verdrietig.

Comments are closed.