Jodenfooi

De Luis Suárez-transfer houdt voetbalminnend Nederland bezig. Of nou ja, Amsterdam en Groningen dan. Groningen-supporters en Ajax-supporters discussieren fel over deze transfer, en gooien er hier en daar zelfs een scheldwoord uit. Boer! Jood! Naast de supporters vindt een Groningse journalist van de provinciale krant Dagblad van het Noorden het nodig om een artikel te schrijven over deze kwestie, waarbij hij de door Ajax geboden 3,5 miljoen euro uitmaakt voor ‘jodenfooi’.

De meeste Ajacieden willen zich profileren als ‘jood’. Mij best, maar ik doe er niet aan. Ik ben een Ajacied, maar geen jood. Nu kunnen we wel weer een eeuwige discussie starten met “jij bent geen echte Ajacied, omdat je jezelf geen jood noemt”, maar dat slaat nergens op. Het joodse karakter van Ajax is voor een groot gedeelte een mythe. De club heeft altijd een betrekkelijk grote joodse achterban gehad, maar voor de rest is Ajax nauwelijks ‘joodser’ dan Roda JC of FC Groningen, en de supporters die met Israëlische vlaggen zwaaien zijn dat meestal net zo min. Het schijnt ooit begonnen te zijn doordat de supporters van rivaliserende clubs de Ajax-supporters uitscholden voor ‘joden’. Toen dachten de Ajax-supporters dat het leuk zou zijn om het juist als hun bijnaam aan te nemen, omdat het verwijst naar de grote Joodse achterban van vroeger. En ook al is dat verhaal niet waar, en hebben de Ajax-supporters het zelf bedacht, dan is het nog steeds onzinnig om jezelf dan Jood te noemen.

“Het hoort gewoon bij de club”, hoor ik ook wel eens. Het is dus een goede zaak dat het Ajax-bestuur af wil van dit imago. Ik vind Godenzonen veel gepaster, al zou dat de Christenen ook kunnen kwetsen, aangezien zij vinden dat Jezus de enige echte zoon van God is. Anderen zullen zeggen dat elk mens een kind van God is. Dit is geen religieus georiënteerde column, dus laat ik daar maar over stoppen.

Mij stoort het woord ‘fooi’ eerder. Ik begrijp wel dat ze daar in Groningen nog nooit te maken hebben gehad met grote bedragen, dus je zou begrip moeten hebben voor hun gebrek aan ervaring. In het hedendaagse voetbal dien je als kopende club een laag bod neer te leggen, zodat de verkopende club aangeeft, wat ze dan wel verlangen voor de betreffende speler. Na enige onderhandelingen komen ze tot consensus (of niet). Zo werkt het gewoon en niet anders. Ajax zou dom zijn om direct 7 miljoen euro te bieden!

Om weer terug te komen op het joden-imago, stel dat er rond 1920 veel moslims in Amsterdam zouden wonen, zouden wij dan met zijn allen roepen: “MOSLIM! MOSLIM!”? Met alle respect voor de islam, maar ik moet er niet aan denken!

Comments are closed.