Ajax, foei!

Luis Alberto Suárez wordt op 24 januari 1987 geboren in de tweede grootste stad van Uruguay, Salto. In Uruguay wordt hij beschouwd als één van de grootste talenten van het land. Ook FC Groningen zag het zitten in de toentertijd 19-jarige spits, en haalde hem in 2006 naar Nederland. Met 800.000 euro werd hij de duurste aankoop ooit van FC Groningen. Door zijn goede spel in het hoge noorden van Nederland, kreeg hij een uitnodiging van het Uruguayaanse elftal, waarbij hij reeds 2 interlands voor heeft gespeeld. Na het vertrek van Ryan Babel bij Ajax toonde de Amsterdammers interesse in Suárez. FC Groningen wil absoluut niet onderhandelen, maar Suárez probeert via een arbitragezaak een transfer te forceren. Suárez zou volgens zijn advocaat zowel sportieve als financiële verbetering bewerkstelligen wanneer hij de stap van FC Groningen naar Ajax maakt.

Het is mij onbekend of Ajax het management van Suárez heeft benaderd om met Suárez naar de arbitragecommissie te gaan, maar ik hoop het niet, want dat zou wel erg achterbaks zijn. Vorig jaar wilde Ajax Steven Defour van RC Genk kopen. Toen Genk het door Ajax geboden bedrag te laag vond en dus hun bod weigerde, stapte Defour naar de Belgische arbitragecommissie. Met de wet van ’78 forceerde hij een transfer (de Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars is een Belgische wet, welke betaalde sportbeoefenaars de mogelijkheid geeft voortijdig en eenzijdig een contract van bepaalde duur (maximum 5 jaar) te verbreken, mits ze een vergoeding betalen aan de opgezegde club. Die vergoeding is gelijk aan het loon dat ze nog zouden verdienen tussen het ogenblik van de verbreking en het normale einde van het contract.). Later wilde Ajax hem niet meer uit principe (denk ik). Waarom wil Ajax Suárez nu wel, ook na een rechtzaak? Wat mij betreft hoeft het niet zo. Ik denk dat het nu te laat is voor Ajax om zich terug te trekken. Als de uitslag van de rechtzaak bekend is, en Suárez wint ten faveure van Groningen, dan moet Ajax hem overnemen. Als ze dat niet doen, dan gaat PSV met de ‘buit’ er vandoor, en dat willen we niet hebben. Het is trouwens onzin om te zeggen dat PSV geen interesse meer heeft in Suárez, want PSV is altijd geïnteresseerd in jonge goedkope talenten. Suárez mag beschouwd worden als groeibriljant.

Velen zeggen dat je Suárez best mag vergelijken met Babel, waardoor Suárez ook rond de 17 miljoen zou moeten kosten. Wat een onzin! Zogenaamd is Suárez even goed als Babel, zogenaamd heeft Babel geen snelheid, heeft hij geen acties, kan hij geen man passeren, heeft hij geen goede dribbeltechniek, is hij nooit gevaarlijk, etc. Suárez heeft meer scorend vermogen, en is daarmee qua goals effectiever, maar qua spel heeft Babel ook veel te bieden. Hij trekt meerdere spelers van de tegenstander naar zich toe, waardoor andere spelers meer ruimte hebben. Babel heeft meer ervaring dan Suárez, en Liverpool betaalt nu ook voor zijn ervaring. Nog iets, spelers van topclubs zijn altijd duurder dan spelers van subtoppers. Het talent inschatten en vergelijken is zeer moeilijk, want je weet niet hoe zij zich ontwikkelen. Ik heb bewondering voor scouts als Piet de Visser, dat zij échte talenten kunnen onderscheiden van de rest, al heeft hij het soms ook wel fout. Babel heeft de basis al van een hard schot, nu moet ie nog leren richten, want bijna al zijn schoten gaan over. Ik zeg het niet graag tegen een jongen, maar Babel: leun naar voren.

Ik zeg niet dat Suárez een slechte speler is, want dat is ie niet. Als César Delgado niet kan komen, dan zie ik graag Suárez naar onze hoofdstad komen. Het probleem hier is alleen dat hij nu met een rechtzaak aankomt. Dat is niet netjes. Hij zegt zelf dat zijn management dat wilde, maar als hij het zelf niet zou willen, dan zou het niet doorgaan lijkt me. Sinds wanneer is het management de baas over haar cliënt? Suárez is in dezen de klant, en ‘klant is koning’! Met andere woorden: hij wilde het zelf ook.
Wat betreft de transfersom van Babel, 17 miljoen euro voor Ryan Babel is, hoe goed ik hem ook vind, een bespottelijk hoog bedrag, maar zoals iedereen weet wordt de waarde van een speler door vraag en aanbod. In principe maakt de ‘waarde’ weinig uit; het gaat erom wat de koper biedt. De zogenaamde waarde van Suárez kan 20 miljoen zijn, maar als niemand zoveel biedt, dan is ie het dus niet echt waard. Waarde is sowieso een relatief begrip. In ieder geval, de vraagprijs wordt dus bepaald door de verkopende partij, die kijkt naar het belang van de speler voor de club. Als Suárez onmisbaar is, dan zal de club de vraagprijs verhogen. Het is dus begrijpelijk dat Groningen de door Ajax geboden 3,5 miljoen euro niet accepteert. Het is ook hun goed recht, want Suárez staat nog altijd onder contract bij Groningen.

Ik heb al vaker geroepen dat je transfers niet met elkaar mag vergelijken, omdat iedere transfer een transfer op zich is. Je kunt dus niet zeggen dat omdat Babel voor 17 miljoen euro is vertrokken, dat Sneijder dan 30 miljoen euro waard is. Je hebt met verschillende factoren te maken zoals de lengte van de contracten, vraag en aanbod tussen de clubs, mate van krankzinnigheid van de kopende club, ervaring, leeftijd, positie, etc. In het geval van Suárez komt er zelfs nog een factor bij: de verkopende club. Topclubs krijgen nou eenmaal meer geld voor hun speler dan subtoppers.

De voorzitter van FC Groningen, Hans Nijland, zei dat Groningen te vergelijken is met Ajax qua sportieve aspect. Kom op zeg, neem je jezelf echt serieus? Ajax is duidelijk een sportieve vooruitgang. Is Groningen titelkandidaat? Heeft Groningen kans op Champions League? etc. Daarnaast heb je ook nog het financiële aspect, waar Suárez op zal vooruitgaan. Maar goed, elke seconde die ik aan deze alinea besteed is er al één teveel; deze zaak is zo klaar als een klontje. Volgende alinea: *enter* *enter*.

Een bod van 7 miljoen euro, wat FC Groningen verlangt, dát is pas ridicuul! Hij heeft pas 1 jaar in Nederland gespeeld, en hij heeft zich nog niet helemaal bewezen, net zoals Huntelaar wel een aantal jaar achter elkaar had gedaan, waardoor zijn aankoop (die 9 miljoen) begrijpelijk was. 7 miljoen euro is veel geld, ook voor de rijkste club van Nederland. Dat Ajax nummer 19 is in de top 20 van rijkste club van de wereld, zegt weinig. Ajax mag trouwens die 21,5 miljoen euro die Perez, De Mul en Babel opbrachten, niet in zijn geheel uitgeven aan transfers. Ajax is beursgenoteerd, remember?

Het is geen geheim dat Ajax een linksvoor nodig heeft, en niet zo’n beetje ook. Nicolae Mitea is een eeuwig talent gebleken, die zich na 2 jaar niet verder heeft ontwikkeld. Daarnaast krijgt ‘Nicky’ om de week een nieuwe blessure, waardoor hij een onzekere factor in de selectie is. Kan hij spelen of toch niet? Precies hetzelfde geldt voor de Armeense aanvaller Edgar Manucharyan, die zo breekbaar als porselein is. John Goossens en Javier Martina zijn er nog lang niet klaar voor, en dienen een jaar of twee te worden verhuurd aan een Nederlandse eredivisie club, zodat ze veel aan spelen toekomen. Willem II heeft reeds Rydell Poepon en Kenneth Vermeer voor één jaar onder hun hoede genomen. Wellicht zouden zij deze twee talenten ook willen aannemen. Mijn oplossing is de 25-jarige Argentijnse aanvaller César Delgado, die bij Cruz Azul in Mexico speelt. Hij is een supersnelle aanvaller met een goede voorzet in beide benen, die op elke positie in de aanval uit de voeten kan. Daarnaast heeft scorend vermogen (hij is van origine centrumspits), heeft hij een goede dribbel, waardoor hij bijna altijd langs zijn directe tegenstander komt. Nadelen zijn dat hij niet al te groot is (1.74 m), niet goed kan koppen en niet al te sterk is, maar al zijn sterke punten compenseren zijn zwakke punten. Jammer genoeg ben ik niet de technisch directeur van AFC Ajax, en Martin van Geel wel. Laten we hopen dat de technische staf een verstandige keuze maakt.

Zoals ik al zei, ben ik tegen een arbitragezaak. Als het zó moet, dan hoeft het voor mij niet. Échte clubliefde bestaat tegenwoordig niet meer. Dat is ook niet erg, maar een arbitragezaak aanspannen tegen je eigen club is gewoon puur verraad. Ik vind dat Ajax uit principe Suárez moet weigeren. Het is ongemanierd om een ambitieuze club (uit Nederland!) te dwingen om haar grootste talent te verkopen, waar het bestuur van de betreffende club zoveel moeite voor heeft gedaan om die speler te halen. Als de verkopende partij tegemoet wordt gekomen met een redelijk bedrag, dan is het vanzelfsprekend. Ach ja, zo is het voetbal tegenwoordig, als het op de normale manier niet kan, dan maar forceren. Ajax moet van geluk spreken dat Sneijder geen verrader is. Hij zit in een vergelijkbare situatie als Suárez: zowel een sportieve als financiële vooruitgang bij een andere club. Wat is de Gulden Leefregel ook alweer? Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.