Urzaíz, de nieuwe pinchhitter van Ajax

De kogel is dan eindelijk door de kerk. De nieuwe pinchhitter is Ismael Urzaíz van Ajax geworden.

Ismael Urzaíz Aranda is een 35-jarige Spaans profvoetballer. Hij begon als profvoetballer in 1989 bij Real Madrid Castilla, het tweede elftal van Real Madrid. Hij debuteerde in het eerste elftal in 1990 in het Europa Cup-duel tegen Odense BK. Urzaíz wist echter geen vaste plaats bij de hoofdmacht te krijgen en huurperiodes bij Albacete Balompié (1991-1992) en Celta de Vigo (1992-1993) volgden. De aanvaller verliet Real Madrid defintief in 1993. De drie seizoenen die volgden speelde Urzaíz steeds voor een andere club. In 1993/1994 ging hij naar Rayo Vallecano, maar daar scoorde hij slechts één keer in twintig wedstrijden. Een seizoen later hielp Urzaíz UD Salamanca aan promotie naar de Primera División door twee keer te scoren in de beslissende wedstrijd tegen zijn oude club Albacete (5-0). Weer een seizoen later (1995/1996) ging de aanvaller spelen voor RCD Espanyol. Daar maakte Urzaíz zijn beste seizoen tot dan toe mee. Hij scoorde dertien keer, waardoor Espanyol vierde eindigde in de competitie. Met deze prestatie verdiende hij een transfer naar Athletic Bilbao. Bij de Baskische groeide Urzaíz uit tot een zeer gewaardeerde speler en samen met Joseba Etxeberría vormde hij jarenlang een doeltreffend aanvalsduo. In 1999 behaalde hij met zijn club de tweede plaats in de competitie achter kampioen FC Barcelona, wat betekende dat Athletic zich plaatste voor de UEFA Champions League. Het bleef in het seizoen 1999/2000 bij zes groepswedstrijden en één doelpunt voor Urzaíz in het grootste Europese toernooi. In 2007 besloot hij de stoppen als profvoetballer. Ondanks dat heeft AFC Ajax hem over weten te halen om nog een jaar te spelen. In Amsterdam zal hij de rol van pinchhitter vervullen achter Klaas Jan Huntelaar.

Urzaíz is vooral kopsterk, en scoort dan ook vaak met het hoofd. Hij kan ook op andere manieren scoren en dat bewijst ie in de volgende video. Check het uit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.