Foppe, KNVB en de rest van Nederland: STFU

Hiephoi, Jong Oranje is wederom Europees Kampioen. Zoals ik in mijn eerdere column al aangaf, is meer dan de helft van de spelers uit de selectie van Jong Nederland van buitenlandse komaf. Nadat Jong Oranje de wedstrijd had gewonnen, was iedereen natuurlijk superblij. Zo ook de Surinaamse jongens. Alle acht hadden een Surinaamse vlag kunnen bemachtigen om ermee rond te zwaaien.

De volgende dag was er een hele discussie over het rondzwaaien van de Surinaamse vlaggen bij het behalen van de Europese titel van Jong Oranje. Het gros van Nederland vond dat het een slechte zaak is. ‘Van een ongekende zotheid’, noemde Wilders de uiting van trots.

Spelers zonder wie Jong Oranje niet eens in de buurt van de Europese titel was gekomen. Op internetforums wordt er breeduit schande gesproken van wat VVD-kamerlid Halbe Zijlstra met een beduidend positievere insteek ‘het toppunt van geslaagde integratie’ noemde. ‘Niemand, verwacht dat ze hun eigen identiteit meteen verliezen. Er zijn ook Nederlanders in Michigan die wel eens een klompendans doen.’

En zo is het. Hoe had Wilders het liever gezien? Alle spelers met een witgespoten pruik op, pratend met een Limburgs accent, zo xenofoob als een deur, met klompen aan in de polonaise op de muzikale pareltjes van BZN en Frans Bauer? Hollands glorie van dat formaat? Liever niet.

Hoe vind je die van Foppe de Haan dan? Net na de wedstrijd: “Dat vond ik niet nodig. Ze zijn met Nederland Europees kampioen geworden en dan moet je niet met een Surinaamse vlag gaan lopen. Als je uiting aan die gevoelens wil geven moet je dat op een ander moment elders doen.”
De volgende dag zegt ie: “Een gedeelte van mijn toespraak deed ik in het Fries. De huldiging was ook in Friesland en ik vind dat je nooit je eigen afkomst moet verloochenen”, zei De Haan in een interview waarbij hij Ron Vlaar verbood om ooit nog te zingen. Dus Foppe mag wel Fries praten, omdat hij zijn eigen afkomst niet wil verloochenen, maar de Surinaamse Nederlanders mogen geen Surinaamse vlaggen rondzwaaien. Mooie boel.

Het is voortaan niet meer toegestaan dan een andere vlag dan de Nederlandse driekleur te tonen. ‘Wij als KNVB scharen ons vierkant achter bondscoach Foppe de Haan, die de actie van zijn spelers als ongepast ervoer. Natuurlijk hebben wij begrip voor een spontane emotionele actie. Alleen ging dit veel verder en bleven de Surinaamse vlaggen om de spelers gedrapeerd en stonden sommigen er zelfs mee in de erehaag voor de Servische spelers en bij de prijsuitreiking door Michel Platini’, zo zei KNVB-voorzitter Henk Kesler.

‘Daar hebben wij bij de KNVB heel veel moeite mee. Dergelijke uitingen horen niet bij Oranje thuis, welk Oranje we ook op pad sturen. In de toekomst zullen we het niet meer accepteren, van geen enkele speler van een vertegenwoordigend team.’

Aan de ene kant is het wel begrijpelijk dat men geen Surinaamse vlaggen wil zien bij het behalen van de Europese titel met het Nederlands elftal, maar aan de andere kant slaat het nergens op als Foppe de Haan wel Fries mag praten bij de huldiging. Daarnaast zijn de belangrijkste spelers van Nederland Surinaams: Ryan Babel, Royston Drenthe, Gianni Zuiverloon, Ryan Donk, Boy Waterman, Maceo Rigters. En in mindere mate Calvin Jong-A-Pin en reserve doelman Kenneth Vermeer. Drenthe werd gekroond tot de beste speler van het toernooi, Maceo Rigters werd topscorer van het toernooi en Zuiverloon kreeg een plekje op rechtsback in het UEFA-dreamteam, samen met Rigters en Drenthe. De vierde Nederlander die een plek kreeg in dat team is Hedwiges Maduro, maar hij is een Antilliaan.

Het is zelfs mogelijk om een opstelling te maken met alle 8 Surinamers en drie andere buitenlanders. Waterman; Zuiverloon, Donk, Maduro, Jong-A-Pin; Bakkal, Medunjanin, Drenthe; Rigters, Vermeer, Babel. Vermeer is namelijk tot zijn 16e spits geweest, en hij deed het niet onverdienstelijk. Zelfs met dit team zou Jong Oranje nog kampioen worden. Maar dat is een ander verhaal.

Het is dus inderdaad ‘van ongekende zotheid’ dat mensen hier tegen zijn. Vooral als de coach van Jong Oranje zijn eigen afkomst nooit wil verloochenen, maar hij wil wel dat zijn spelers hun afkomst verloochenen. Foppe, KNVB en de rest van Nederland die hierover klaagde: shut the f*ck up! Dank u.

One thought on “Foppe, KNVB en de rest van Nederland: STFU

  1. tjauwmin is lekker..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.